Geschiedenis

De geschiedenis van het kasteeldomein gaat terug tot in de 16de eeuw en kende verschillende illustere bewoners. In de grote inkomhal vinden we de bekende familiespreuk van Plantin boven de haard:

“Labore et Constantia”

Het kasteel werd verbouwd tussen 1927 en 1928 door Philippe Moretus de Bouchout wiens wapenschild, samen met dat van de gravin Legrelle, aan de voorgevel is terug te vinden.
Het kasteel werd aangekocht en gerestaureerd in 1986 door de familie Jan Onzea, een drukkersfamilie uit Borgerhout (www.onzea.be). Het werd als restaurant geopend op 4 december van dat jaar met als zaakvoerder Bert Onzea.

Het Kasteel Fruithof is al lang geen witte vlek meer op de kaart van de gemeente Boechout. Van bij de opening in december 1986 fungeert dit statige gebouw, met zijn unieke ligging in de open groene ruimte aan de rand van de metropool, als een centrum waar een ruim publiek zijn gading vindt.
Liefhebbers van lekker tafelen in een ontspannen atmosfeer, congresgangers die in een sfeer van rust tot goede resultaten willen komen, families die wat te vieren hebben én een kindvriendelijke omgeving op prijs stellen, en sinds mei 1998 een bistro De Jongste Telg, in het voormalige koetshuis van het kasteel.
Bij mooi weer kan tijdens de zomermaanden het aperitief en koffie gebruikt worden op het terras om er te genieten van de rust in het mooie park met zijn eeuwenoude bomen en het prachtige zicht op de unieke vijver.

Ook de muzen werden in de loop der jaren niet verwaarloosd; twaalf seizoenen lang groeiden de aperitiefconcerten op zondagmorgen uit tot een muzikaal hoogfeest dat tot ver buiten de gemeentegrenzen gewaardeerd wordt. De combinatie van ochtendlijke muziek en een aangepast diner was een schot in de roos. Twaalf jaar werden deze in eigen beheer georganiseerd en dit dankzij de hulp van stuwende kracht vader Onzea en de P.R. van zus Marleen. Na het overlijden van vader in september 1999 besloten Bert en Zus Marleen deze concerttraditie te stoppen. Twee jaar later werd de draad heropgeraapt door een samenwerking met de Culturele Raad en het Davidsfonds van Boechout.
Deze fakkel is met eenzelfde geestdrift overgenomen. De mooie lokatie en het hoge niveau van muzikanten blijft, enig verschil per jaargang vier concerten i.p.v. zes. Verdere informatie bij de nieuwtjes.
De kunst heeft steeds centraal gestaan in Kasteel Fruithof. Beeldhouwers, schilders, fotografen, steeds zijn er al die jaren permanente tentoonstellingen in het kasteel te bewonderen.
Vergeten wij hier ook niet dat de groene ruimte van Kasteel Fruithof nu al verschillende keren het decor was van ‘Buiten-Beelden-Boechout’, in samenwerking met de Culturele Raad gemeente Boechout en ‘Let’s Find’ gallery.

Meer lezen over de geschiedenis van het kasteel: klik hier (PDF).